Sköt om din hund

Olika raser har olika behov av skötsel när det kommer till pälsvård som ett exempel. Dock finns det skötselråd som gäller alla hundar, oavsett ras och det är vad jag ska dela med mig av idag.

Du bör minst en gång per vecka kontrollera din hunds päls efter ohyra, sår, eksem och så vidare. Kontrollera även tassarna så att de inte har sprickor, sår eller om hunden är öm i tassarna.

Hundens klor behöver klippas regelbundet eller vid behov. En del hundars klor behöver klippas varannan vecka till var tredje vecka. Om du inte kan eller vågar själv så kan du få hjälp med det hos veterinären eller hos en hundtrimmare. 

Du bör även regelbundet inspektera din hunds mun och tänder. En del hundar får tandsten tidigft och det behövs åtgärdas. Lär din hund tidigt att vara ok med att du håller på med mun och tänder.

Du ska också kontrollera hundens ögon, så att de inte rinner eller är inflammerade/infekterade samt kontrollera öronen så att de är rena och fria från vax. Du kan även lukta i hundens öron, för om det är en infektion så känns det på den illaluktande doften. 

Se till att vårda din hunds päls på det sätt som är rekommenderat för rasen. Det kan vara kamning, borstning, klippning. Bada hunden om den är smutsig.

Andra saker att hålla koll på är hundens vikt, den får inte väga för lite eller för mycket. 

Se till så att du alltid håller uppsikt över din hund samt att du har den kopplad om ni är nära tafikerade vägar. Ha även koll så att din hund inte äter olämpliga saker. 

Hemma är det även bra att du har ett husapotek tillgängligt för första hjälpen.

27 Apr 2020