Lathund för nyblivna hundägare

Har du blivit hundägare? Det är ju skoj, men du kanske har en del frågor och tankar kring olika saker. Det finns ju en del saker att tänka på som hundägare, samt att det även finns regler. Här är en liten lathund för dig som nyss skaffat hund. 

Sköt om hunden

Vi har redan i ett tidigare inlägg skrivit en del om hur du bäst sköter din hund när det gäller klippa klor, bada, kamma och ta hand om tänder. Det är bra att pyssla om din hund, dels för dennes välmående, dels för er relation. 

Hund i bil

När du har med hunden i bilen så ska den sitta i en fast förankrad bur, bakom gallergrindar eller med ett hundsäkerhetsbälte. Ha alltid med extra vatten samt lämna ALDRIG din hund i en varm bil!

Husapotek och första hjälpen

Det är inte fel att ha egen necessär för hunden där du förvarar klotång, fästingplockare och tops. Se även till så att du har ett första-hjälpen-kit, dels i bilen, dels hemma. Ha ockkså en lapp i plånboken med hundens ID-nummer/registreringsnummer Spara numret till din veterinär och till närmaste jouröppna djursjukhus i din mobiltelefon.

Vaccination & avmaskning

Din hund bör vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus (trippelvaccination) samt mot kennelhosta (parainfluensa). Det brukar vara så att uppfödaren ger grundvaccinationen redan vid 8 veckors ålder. Sedan ska en ytterligare vaccination göras vid 12 veckors ålder och sedan då hunden är cirka ett år gammal.

Gå en kurs

Att gå en kurs med din hund är rätt bra grej att göra och en ganska så bra investering. Det är inte fel att börja med en valpkurs eller en kurs i vardagslydnad. Det finns även kurser med inkallning och att umgås med andra hundar. 

18 Jun 2020