Köpa hund

Går du i tankarna att skaffa dig en hund? Det är ett bra val att köpa hund, men du måste vara medveten om att du måste ha tiden och ekonomin för att fixa det. En hund lever i cirka 10-15 år och du ska under denna tiden se till att han eller hon mår bra på alla sätt.

Om du vet med dig att du har tid och pengar, så är det dags att fundera på ras. Köp inte en hund bara för att den är söt. Alla valpar är söta! Fundera istället på vad det är du vill ha din hund till. Ska den bara vara ett sällskap i familjen, eller vill du tävla eller jaga med den? Olika raser passar bra för olika saker helt enkelt. 

Inköpspris för en valp från en kennel ligger i snitt på 12 000 kronor. Du bör satsa på en uppfödare som föder upp valpar med stamtavla och därmed renrasiga hundar. Visst kan det finnas bra exemplar av blandraser, men för att du ska skydda dig själv och för att inte stödja de som föder upp valpar på löpande band bara för att tjäna pengar. 

Kostnader för hund

En hund kostar dels i inköp, dels så kostar den varje år med mat, veterinär, försäkringar och så vidare. Man kan säga att första året är oftast det "dyraste" året. Det eftersom du dels lägger pengar på att köpa valpen, dels måste köpa till saker den behöver. Det kan vara matskålar, vattenskål, koppel, hundbur till bilen, valpkurser med mera. 

Du bör räkna med minst 12.000 kr det första året för alla kostander utöver inköpet. Efter det första året blir det så klart billigare, men du bör fortfarande räkna med en årlig kostnad mellan 6.000 kr och 8.000 kr. Men det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för. Om du har pengar över så kan du testa att ta del av en casino bonus. Du kan läsa mer om det här

Bland kostnader för hund kan det även vara medlemsskap i rasklubb med mera. Det är inte fel att gå med i en sådan. 

En valp tar mycket tid i anspråk

Du måste vara medveten om att när du får hem din valp, då den är 8 veckor, att du inte kan lämna den långa stunder. Den måste tränas i att vara själv, samt att du måste lära den att bli rumsren, gå i koppel och så vidare. Så det är bra att se till att ha mycket tid då du skaffar valp. När den blir äldre är det att rekommendera att du har en dagmatte eller hunddagis om du är borta och jobbar många timmar. 

Sedan bör du även ha tid för övrigt för din hund, gå på promenader, aktivera den, gå på kurser och så vidare. Det finns mycket skoj att hitta på tillsammans med din hund.

9 Nov 2020