10 fantastiska fakta om hundar

Hundar är fantastiska – de ger oss kärlek, sällskap och finns alltid där när vi behöver dem. Men visste du att det finns mycket mer med hundar än vad man ser?
Vi vet alla att hundar har varit "människans bästa vän" i tusentals år, men det finns mycket mer hos våra fyrbenta vänner vilket gör dem verkligen fantastiska.

Vi har sammanställt några av våra favoritfakta om hundar så att du kan lära dig lite mer om din hund.

1. Deras luktsinne är minst 40 gånger bättre än vårt

Området med celler i hjärnan som upptäcker olika lukter är cirka 40 gånger större hos hundar än hos människor. Det betyder att din hund kan ta upp mycket fler lukter än vi någonsin kunnat. Det är därför hundar ofta används för att sniffa upp människor, droger och till och med pengar!

2. Vissa har så bra näsor att de kan nosa upp medicinska problem

Ja, medicinska detektionshundar är en sak. Eftersom deras luktsinne är så bra, kan vissa hundar tränas för att sniffa upp medicinska tillstånd. De används för att diagnostisera ett visst tillstånd eller för att varna sina ägare om de behöver mer medicin. Vissa utbildas till och med för att nosa upp Covid-19!

3. Hundar kan nosa samtidigt som de andas

Hundar förlitar sig mycket på sitt luktsinne för att hitta mat, potentiella faror och vänner, så det behöver inte sägas att de nosar mycket. Deras näsor är designade så att lukter kan stanna kvar i näsan medan luft kan röra sig in och ut ur deras lungor samtidigt, vilket betyder att de kan andas fritt och ändå räkna ut vad den lukten är!

4. Vissa hundar är otroliga simmare

Så, inte alla hundar gillar vatten, men de som gör det tenderar att vara ganska bra simmare (men återigen, alla är det inte så håll alltid ett öga på din hund ifall de bestämmer sig för att ta ett dopp och gå).

Newfoundlands är så bra i vattnet att de i flera år har använts som vattenräddningshundar. 2016 tilldelades en modig Newfoundland vid namn Whiz PDSA Order of Merit för att ha räddat nio människor från havet under sin karriär som vattenräddningshund. 

5. Vissa är snabba och kan till och med slå en gepard!

De flesta hundar kan lätt springa undan en människa – de är byggda för att springa och jaga! Den överlägset snabbaste hundrasen är dock vinthunden. Dessa snabba sikthundar kan nå en topphastighet på 45 mph inom några sekunder efter att de börjat springa

’Men hur slår det här en gepard?’ hör vi dig fråga. Tja, medan en gepard kan komma upp till nästan 70 mph, kan de bara hålla det här i cirka 30 sekunder. Vinthundar, å andra sidan, kunde lätt springa i hastigheter över 35 mph i sju miles. Så trots gepardens försprång skulle de snart köra om!

6. Hundar svettas inte som vi gör

Medan hundar svettas, förvänta dig inte att de ska få fuktiga armhålor snart. Där människor svettas vattnig vätska för att kyla ner, producerar hundar en feromonladdad oljig substans som vi människor inte kan upptäcka (hundar vet att det finns där på grund av det stora luktsinnet). Det enda stället där hundar svettas som vi är på tassarna, så istället flåsar de för att svalka sig. Det är därför det är så viktigt att hålla din hund sval under de varmare dagarna för att göra det lättare för dem.

7. Din hund kan vara vänster- eller högertassad

Det har gjorts några studier kring detta och det visar sig att precis som vi har hundar en föredragen hand (tja, tass) att leda med. Du kan ta reda på om din hund är vänster- eller högertassad genom att ge den sin favoritleksak eller interaktiva spel och se vilken tass de använder för att hjälpa dem först.

8. Tillsammans med näsan är deras hörsel superkänslig

Vi vet alla att hundar kan höra mycket högre frekvenser än oss, men visste du att de också kan höra längre? I allmänhet kan hundar höra mycket mjukare ljud än vi kan, så de kan höra saker som är mycket längre bort.


Detta är en annan egenskap som gör dem till fantastiska sök- och räddningshundar. Även om de huvudsakligen kommer att använda sin näsa för att spåra, kan deras hörsel också vara till hjälp.

9. Hundar har 18 muskler som styr deras öron

Om du har en hund kanske du märker att deras öron rör sig mycket. De har faktiskt cirka 18 muskler som är ansvariga för att röra öronen. Dessa hjälper dem att ändra riktningen på sina öron något för att bättre höra ljud runt dem, och spelar en riktigt stor roll i att berätta hur våra hundar mår. Mycket av en hunds kroppsspråk uttrycks genom vad deras öron gör, så en hunds öron är avgörande för att hjälpa dem att kommunicera både med oss ​​och andra hundar. Läs mer om hundens kroppsspråk.

10. Hundar är ungefär lika intelligenta som en tvååring

Studier har visat att hundar kan lära sig över 100 ord och gester, vilket sätter deras intelligens och förståelse för oss i nivå med en tvååring. Hundar är dock mycket lättare att träna än en tvååring! De används för alla sorters jobb, från militära roller till assistanshundar, eftersom de är både smarta och extremt lojala djur. 

5 Jul 2023