Inkallning av hund

För att kunna ha hunden lös måste du vara säker på inkallningen. Det är därmed bra att träna redan när hunden är en valp. Det kan vara bra att gå en kurs, men här i dag tänkte jag i alla fall ge lite tips för hur du ska träna hemma.

Valpen och inkallning

Du kan som sagt redan börja med inkallning med din valp. Du bör vara i en störningsfri miljö. När valpen är på väg mot dig, utan att du kallt, så kan du ropa valpens namn samt ”kom”. Du belönar sedan valpen då den kommer. Koppla inte valpen utan spring gärna ifrån valpen och ropa in den igen.

Det går även att träna inkallning med så kallad motivationsinkallning. Då behöver ni vara två personer. Den som hjälper dig ska hålla valpen hos sig. Sedan ska du springa iväg ett par steg, vända dig om och ropa valpens namn och "kom". Den som hjälper dig ska då släppa och valpen kan börja springa mot dig. Sätt dig ner på huk och ge beröm.

Om valpen inte kommer på inkallning

Så snart din valp förstår vad orden "kom" eller "hit" innebär så är det dags att lägga in kravet på att den ska komma till dig när du ropar. Om valpen inte kommer så kan du försiktigt peta på valpen och säga åt den med en låg, mörk röst. Backa sedan ett par steg och kalla in valpen igen, med en glad röst. När valpen kommer så ge mycket beröm och belöna den så att den vet att den gjorde rätt.

Träna med äldre hund

Att träna inkallning på äldre hund är bra att göra med hunden kopplad i en lina. Det gör att du alltid kan nå hunden. Ha en lina på minst 15 meter, koppla på sele på hunden och sedan till linan.  Linan ska släpa i marken, du ska inte hålla i linan. Pröva att kalla in hunden. Kommer den inte utan sticker åt ett annat håll så ställer du dig på linan. Du säger åt hunden, backar sedan, och ger ny chans för den att komma då du kallar. Belöna hunden när den kommer till dig.

När man tränar valpar och unga hundar är det viktigt att man inte kopplar upp dem direkt efter en inkallning. Då lär sig hunden snart att inkallning slutar med att kopplet åker på och det roliga tar slut. Kalla in ofta och beröm hunden. Gå därefter åt ett annat håll.

Om hunden bara kommer ibland så bör du inte ha den lös.

 

13 May 2020