Välkommen till min blogg. Jag som skriver här heter Anna och jag är sedan många år tillbaka en utbildad hundinstruktör. Detta är vad jag jobbar med till vardags. Dessutom har jag en uppfödning i mindre skala av collie. Jag har även en schäfer, som tidigare varit en polishund. Jag var med och utbildade honom och efter hans tjänstgöring var över så fick han gå i pension här hos mig.

I denna blogg tänkte jag dela med mig av tips och tricks när det kommer till hundträning, skötsel av hundar och så vidare. Bloggen kommer även att handla om mig och min vardag samt andra av mina intressen. Utöver hundar är jag även intresserad av matlagning och bakning, samt att jag syr en del. Oftast syr jag just till hundar. Sedan så gillar jag även att spela bingo samt lösa korsord. 

10 fantastiska fakta om hundar

5 Jul 2023

Hundar är fantastiska – de ger oss kärlek, sällskap och finns alltid där när vi behöver dem. Men visste du att det finns mycket mer med hundar än vad man ser?
Vi vet alla att hundar har varit "människans bästa vän" i tusentals år, men det finns mycket mer hos våra fyrbenta vänner vilket gör dem verkligen fantastiska.

Vi har sammanställt några av våra favoritfakta om hundar så att du kan lära dig lite mer om din hund.

1. Deras luktsinne är minst 40 gånger bättre än vårt

Området med celler i hjärnan som upptäcker olika lukter är cirka 40 gånger större hos hundar än hos människor. Det betyder att din hund kan ta upp mycket fler lukter än vi någonsin kunnat. Det är därför hundar ofta används för att sniffa upp människor, droger och till och med pengar!

2. Vissa har så bra näsor att de kan nosa upp medicinska problem

Ja, medicinska detektionshundar är en sak. Eftersom deras luktsinne är så bra, kan vissa hundar tränas för att sniffa upp medicinska tillstånd. De används för att diagnostisera ett visst tillstånd eller för att varna sina ägare om de behöver mer medicin. Vissa utbildas till och med för att nosa upp Covid-19!

3. Hundar kan nosa samtidigt som de andas

Hundar förlitar sig mycket på sitt luktsinne för att hitta mat, potentiella faror och vänner, så det behöver inte sägas att de nosar mycket. Deras näsor är designade så att lukter kan stanna kvar i näsan medan luft kan röra sig in och ut ur deras lungor samtidigt, vilket betyder att de kan andas fritt och ändå räkna ut vad den lukten är!

4. Vissa hundar är otroliga simmare

Så, inte alla hundar gillar vatten, men de som gör det tenderar att vara ganska bra simmare (men återigen, alla är det inte så håll alltid ett öga på din hund ifall de bestämmer sig för att ta ett dopp och gå).

Newfoundlands är så bra i vattnet att de i flera år har använts som vattenräddningshundar. 2016 tilldelades en modig Newfoundland vid namn Whiz PDSA Order of Merit för att ha räddat nio människor från havet under sin karriär som vattenräddningshund. 

5. Vissa är snabba och kan till och med slå en gepard!

De flesta hundar kan lätt springa undan en människa – de är byggda för att springa och jaga! Den överlägset snabbaste hundrasen är dock vinthunden. Dessa snabba sikthundar kan nå en topphastighet på 45 mph inom några sekunder efter att de börjat springa

’Men hur slår det här en gepard?’ hör vi dig fråga. Tja, medan en gepard kan komma upp till nästan 70 mph, kan de bara hålla det här i cirka 30 sekunder. Vinthundar, å andra sidan, kunde lätt springa i hastigheter över 35 mph i sju miles. Så trots gepardens försprång skulle de snart köra om!

6. Hundar svettas inte som vi gör

Medan hundar svettas, förvänta dig inte att de ska få fuktiga armhålor snart. Där människor svettas vattnig vätska för att kyla ner, producerar hundar en feromonladdad oljig substans som vi människor inte kan upptäcka (hundar vet att det finns där på grund av det stora luktsinnet). Det enda stället där hundar svettas som vi är på tassarna, så istället flåsar de för att svalka sig. Det är därför det är så viktigt att hålla din hund sval under de varmare dagarna för att göra det lättare för dem.

7. Din hund kan vara vänster- eller högertassad

Det har gjorts några studier kring detta och det visar sig att precis som vi har hundar en föredragen hand (tja, tass) att leda med. Du kan ta reda på om din hund är vänster- eller högertassad genom att ge den sin favoritleksak eller interaktiva spel och se vilken tass de använder för att hjälpa dem först.

8. Tillsammans med näsan är deras hörsel superkänslig

Vi vet alla att hundar kan höra mycket högre frekvenser än oss, men visste du att de också kan höra längre? I allmänhet kan hundar höra mycket mjukare ljud än vi kan, så de kan höra saker som är mycket längre bort.


Detta är en annan egenskap som gör dem till fantastiska sök- och räddningshundar. Även om de huvudsakligen kommer att använda sin näsa för att spåra, kan deras hörsel också vara till hjälp.

9. Hundar har 18 muskler som styr deras öron

Om du har en hund kanske du märker att deras öron rör sig mycket. De har faktiskt cirka 18 muskler som är ansvariga för att röra öronen. Dessa hjälper dem att ändra riktningen på sina öron något för att bättre höra ljud runt dem, och spelar en riktigt stor roll i att berätta hur våra hundar mår. Mycket av en hunds kroppsspråk uttrycks genom vad deras öron gör, så en hunds öron är avgörande för att hjälpa dem att kommunicera både med oss ​​och andra hundar. Läs mer om hundens kroppsspråk.

10. Hundar är ungefär lika intelligenta som en tvååring

Studier har visat att hundar kan lära sig över 100 ord och gester, vilket sätter deras intelligens och förståelse för oss i nivå med en tvååring. Hundar är dock mycket lättare att träna än en tvååring! De används för alla sorters jobb, från militära roller till assistanshundar, eftersom de är både smarta och extremt lojala djur. 

Köpa hund

9 Nov 2020

Går du i tankarna att skaffa dig en hund? Det är ett bra val att köpa hund, men du måste vara medveten om att du måste ha tiden och ekonomin för att fixa det. En hund lever i cirka 10-15 år och du ska under denna tiden se till att han eller hon mår bra på alla sätt.

Om du vet med dig att du har tid och pengar, så är det dags att fundera på ras. Köp inte en hund bara för att den är söt. Alla valpar är söta! Fundera istället på vad det är du vill ha din hund till. Ska den bara vara ett sällskap i familjen, eller vill du tävla eller jaga med den? Olika raser passar bra för olika saker helt enkelt. 

Inköpspris för en valp från en kennel ligger i snitt på 12 000 kronor. Du bör satsa på en uppfödare som föder upp valpar med stamtavla och därmed renrasiga hundar. Visst kan det finnas bra exemplar av blandraser, men för att du ska skydda dig själv och för att inte stödja de som föder upp valpar på löpande band bara för att tjäna pengar. 

Kostnader för hund

En hund kostar dels i inköp, dels så kostar den varje år med mat, veterinär, försäkringar och så vidare. Man kan säga att första året är oftast det "dyraste" året. Det eftersom du dels lägger pengar på att köpa valpen, dels måste köpa till saker den behöver. Det kan vara matskålar, vattenskål, koppel, hundbur till bilen, valpkurser med mera. 

Du bör räkna med minst 12.000 kr det första året för alla kostander utöver inköpet. Efter det första året blir det så klart billigare, men du bör fortfarande räkna med en årlig kostnad mellan 6.000 kr och 8.000 kr. Men det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för. Om du har pengar över så kan du testa att ta del av en casino bonus. Du kan läsa mer om det här

Bland kostnader för hund kan det även vara medlemsskap i rasklubb med mera. Det är inte fel att gå med i en sådan. 

En valp tar mycket tid i anspråk

Du måste vara medveten om att när du får hem din valp, då den är 8 veckor, att du inte kan lämna den långa stunder. Den måste tränas i att vara själv, samt att du måste lära den att bli rumsren, gå i koppel och så vidare. Så det är bra att se till att ha mycket tid då du skaffar valp. När den blir äldre är det att rekommendera att du har en dagmatte eller hunddagis om du är borta och jobbar många timmar. 

Sedan bör du även ha tid för övrigt för din hund, gå på promenader, aktivera den, gå på kurser och så vidare. Det finns mycket skoj att hitta på tillsammans med din hund.

Tips för att öva agility inomhus

26 Jun 2020

Agility är en hundsport där hunden skall springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och som vid tävlingar skall genomföras på tid. Sporten kom till Sverige från England 1985 med hjälp av Marie Hansson Mårtensson (författare och hundpsykolog). Den blev officiell 1 mars 1987. - Wikipedia

Agility är en kul hundsport att ägna sig åt. Det går att använda banor ute, på hundklubben, men det går även bra att öva det hemma och då även inne. Här är ett par tips hur du kan göra:

1. Vänd upp och ned på en hink eller en stabil låda

All interaktion som hunden gör med lådan kan du belöna. 

2. Använd samma låda eller hink som i punkt ett

Fast nu kan du vända upp den så att öppningen är uppåt. Försök få din hund att klättra ned i lådan och ge belöning när den lyckas. 

3. Lägg ut en stege på golvet

Sedan så lockar du hunden att gå mellan pinnarna. Ni kan börja med att gå över sedan öka tempot och springa över. 

4. Lär din hund att vända runt en kon eller en hink

Se till så att vändningen är så snäv som möjligt och så nära konen det går. På en agilitybana senare så måste hunden kunna göra såna snäva vändningar som behövs mellan de olika hindren.

5. Ställ två stolar en bit ifrån varandra

Lägg seda en filt över så har du en tunnel att öva med. 

6. En skateboard 
är perfekt att använda när din hund ska öva på att ställa sig på saker som rör sig.

7. Bygg ett eget hopphinder

Det kan du göra med hjälp av  hög böcker och en sopkvast. Håll hindren låga när ni tränar, bygg inte för högt. 

Lathund för nyblivna hundägare

18 Jun 2020

Har du blivit hundägare? Det är ju skoj, men du kanske har en del frågor och tankar kring olika saker. Det finns ju en del saker att tänka på som hundägare, samt att det även finns regler. Här är en liten lathund för dig som nyss skaffat hund. 

Sköt om hunden

Vi har redan i ett tidigare inlägg skrivit en del om hur du bäst sköter din hund när det gäller klippa klor, bada, kamma och ta hand om tänder. Det är bra att pyssla om din hund, dels för dennes välmående, dels för er relation. 

Hund i bil

När du har med hunden i bilen så ska den sitta i en fast förankrad bur, bakom gallergrindar eller med ett hundsäkerhetsbälte. Ha alltid med extra vatten samt lämna ALDRIG din hund i en varm bil!

Husapotek och första hjälpen

Det är inte fel att ha egen necessär för hunden där du förvarar klotång, fästingplockare och tops. Se även till så att du har ett första-hjälpen-kit, dels i bilen, dels hemma. Ha ockkså en lapp i plånboken med hundens ID-nummer/registreringsnummer Spara numret till din veterinär och till närmaste jouröppna djursjukhus i din mobiltelefon.

Vaccination & avmaskning

Din hund bör vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus (trippelvaccination) samt mot kennelhosta (parainfluensa). Det brukar vara så att uppfödaren ger grundvaccinationen redan vid 8 veckors ålder. Sedan ska en ytterligare vaccination göras vid 12 veckors ålder och sedan då hunden är cirka ett år gammal.

Gå en kurs

Att gå en kurs med din hund är rätt bra grej att göra och en ganska så bra investering. Det är inte fel att börja med en valpkurs eller en kurs i vardagslydnad. Det finns även kurser med inkallning och att umgås med andra hundar. 

Inkallning av hund

13 May 2020

För att kunna ha hunden lös måste du vara säker på inkallningen. Det är därmed bra att träna redan när hunden är en valp. Det kan vara bra att gå en kurs, men här i dag tänkte jag i alla fall ge lite tips för hur du ska träna hemma.

Valpen och inkallning

Du kan som sagt redan börja med inkallning med din valp. Du bör vara i en störningsfri miljö. När valpen är på väg mot dig, utan att du kallt, så kan du ropa valpens namn samt ”kom”. Du belönar sedan valpen då den kommer. Koppla inte valpen utan spring gärna ifrån valpen och ropa in den igen.

Det går även att träna inkallning med så kallad motivationsinkallning. Då behöver ni vara två personer. Den som hjälper dig ska hålla valpen hos sig. Sedan ska du springa iväg ett par steg, vända dig om och ropa valpens namn och "kom". Den som hjälper dig ska då släppa och valpen kan börja springa mot dig. Sätt dig ner på huk och ge beröm.

Om valpen inte kommer på inkallning

Så snart din valp förstår vad orden "kom" eller "hit" innebär så är det dags att lägga in kravet på att den ska komma till dig när du ropar. Om valpen inte kommer så kan du försiktigt peta på valpen och säga åt den med en låg, mörk röst. Backa sedan ett par steg och kalla in valpen igen, med en glad röst. När valpen kommer så ge mycket beröm och belöna den så att den vet att den gjorde rätt.

Träna med äldre hund

Att träna inkallning på äldre hund är bra att göra med hunden kopplad i en lina. Det gör att du alltid kan nå hunden. Ha en lina på minst 15 meter, koppla på sele på hunden och sedan till linan.  Linan ska släpa i marken, du ska inte hålla i linan. Pröva att kalla in hunden. Kommer den inte utan sticker åt ett annat håll så ställer du dig på linan. Du säger åt hunden, backar sedan, och ger ny chans för den att komma då du kallar. Belöna hunden när den kommer till dig.

När man tränar valpar och unga hundar är det viktigt att man inte kopplar upp dem direkt efter en inkallning. Då lär sig hunden snart att inkallning slutar med att kopplet åker på och det roliga tar slut. Kalla in ofta och beröm hunden. Gå därefter åt ett annat håll.

Om hunden bara kommer ibland så bör du inte ha den lös.

 

Sköt om din hund

27 Apr 2020

Olika raser har olika behov av skötsel när det kommer till pälsvård som ett exempel. Dock finns det skötselråd som gäller alla hundar, oavsett ras och det är vad jag ska dela med mig av idag.

Du bör minst en gång per vecka kontrollera din hunds päls efter ohyra, sår, eksem och så vidare. Kontrollera även tassarna så att de inte har sprickor, sår eller om hunden är öm i tassarna.

Hundens klor behöver klippas regelbundet eller vid behov. En del hundars klor behöver klippas varannan vecka till var tredje vecka. Om du inte kan eller vågar själv så kan du få hjälp med det hos veterinären eller hos en hundtrimmare. 

Du bör även regelbundet inspektera din hunds mun och tänder. En del hundar får tandsten tidigft och det behövs åtgärdas. Lär din hund tidigt att vara ok med att du håller på med mun och tänder.

Du ska också kontrollera hundens ögon, så att de inte rinner eller är inflammerade/infekterade samt kontrollera öronen så att de är rena och fria från vax. Du kan även lukta i hundens öron, för om det är en infektion så känns det på den illaluktande doften. 

Se till att vårda din hunds päls på det sätt som är rekommenderat för rasen. Det kan vara kamning, borstning, klippning. Bada hunden om den är smutsig.

Andra saker att hålla koll på är hundens vikt, den får inte väga för lite eller för mycket. 

Se till så att du alltid håller uppsikt över din hund samt att du har den kopplad om ni är nära tafikerade vägar. Ha även koll så att din hund inte äter olämpliga saker. 

Hemma är det även bra att du har ett husapotek tillgängligt för första hjälpen.